Veel mensen zitten thuis op het moment, ik ook. De praktijk is gesloten voor behandelingen maar kan er dan helemaal niets? Jawel! We kunnen zelf veel doen om besmetting te voorkomen en om, als je besmet bent, de symptomen zoveel mogelijk te verlichten. Als mensen minder ziek worden dan legt dat ook minder druk op de zorg.

Het RIVM heeft duidelijke richtlijnen die iedereen inmiddels wel kent. Gisteren hadden we collegiaal overleg en waar we van schrokken is dat vooral de chips en snacks en de melk schappen leeg zijn in de winkels!

Het Coronavirus geeft juist zoveel problemen omdat het veel slijm in de longen geeft. Als je voedingspatroon ook al slijmvormend is dan kun je je voorstellen dat het voor de longen nog harder werken is. Een gezonde spijsvertering is daarnaast ook noodzakelijk voor een goede weerstand.

De spijsvertering houdt van warmte zodat de transport en transformatie functie goed werkt en er geen vloeistoffen gaan ophopen (slijmvorming). De ochtend is de ideale tijd om te eten. Het ontbijt overslaan is dus geen goed idee! Eet juist een warm ontbijt als rijstepap (congee), meergranenpap, havermoutpap, spelt- of boekweitpannenkoekjes, een omelet of soep. Tussen de middag is ideaal voor de hoofdmaaltijd maar als dat niet lukt dan is een soepje of omelet ook prima. Eet ’s avonds een lichte maaltijd als soep of roerbakgroenten en een kleine portie, na 20.00 uur niet meer eten.

Eet weinig rauwkost of rauwe groeten. Citrusvruchten of het sap daarvan zijn ook heel koud, verse sinaasappelsap om de weerstand te verhogen werkt daarom averechts.

Melk en kaas zijn ook koud en nadelig voor de transformatiefunctie. Denk maar eens aan wat er gebeurt als je verkouden bent en een glas melk drinkt. Juist, dan ontstaat slijm!

Voor de pap kun je de melk vervangen door havermelk, rijstemelk of amandelmelk, dat staat gewoon bij de houdbare melk in de supermarkt. Sojamelk is een minder geschikt alternatief omdat het ook relatief koud is. Verder is het eten van gefrituurd eten, dus ook chips en borrelnootjes(!) en geraffineerde suikers niet gezond en slijmvormend. Probeer zoveel mogelijk onbespoten te eten en zo min mogelijk uit pakjes of zakjes. Vers eten is voor het lijf gezonder en makkelijker te verteren.

Tai Chi en Qi Gong werken goed om de weerstand te verhogen op internet zijn veel oefeningen te vinden zoals bijvoorbeeld deze: https://youtu.be/cEOS2zoyQw4?t=349

De Chinese Geneeskunde is gebaseerd op eeuwenoude kennis die grotendeels in tijden van epidemieën is opgedaan. Vanuit de universiteiten en klinieken in China wordt nu informatie verspreid over de behandelingen die daar de afgelopen weken zijn ingezet. De Chinese regering heeft Acupunctuur en Chinese kruiden opgenomen in het landelijke preventie en behandelprotocol.

Zie ook: https://www.facebook.com/XinhuaNewsAgency/videos/497015287875351/

Klachten als vermoeidheid, dunne ontlasting, misselijkheid en een dik tongbeslag kunnen, volgens de Chinese visie, al aanwijzingen zijn dat je het virus onder de leden hebt. Houd hier rekening mee in contact met anderen en neem eventueel contact op zodat ik Chinese kruiden kan voorschrijven.

Als je een pijnstiller of koortsverlagend middel wilt gebruiken neem dan paracetamol. Ibuprofen schijnt de longklachten juist te verergeren!